Välj språk:
Välj språk:


Om ossFöretagets historia

Calix AB är ett helsvenskt företag som är en sammanslagning av två gamla anrika Eskilstunaföretag. Nickelbolaget i Eskilstuna AB och AB Carl Särenholm.

Nickelbolaget AB:s Gottfrid Carlsson startade verksamheten år 1891. Ursprungligen tillverkade företaget spottkoppar till tåg. Sedermera övergick man till att producera tältspisar och kokkärl till försvaret, samt ett antal andra produkter inom nickel och silver.

Med en svarv som enda maskin grundades AB Carl Särenholm 1893 och den allra första tillverkningen utgjordes av ritbestick och instrument. I början av 1930-talet expanderade dock företaget kraftigt och en stor del av produktionen inriktades då på att utföra legoarbeten till försvaret och andra stora sammansättningsfabriker.

År 1974 flyttade fabriken till Vilsta industriområde där en ny fabriksenhet uppförts. Företaget var ett familjeföretag fram till våren 1976, då det köptes upp av Nickelbolaget i Eskilstuna AB. I och med sammanslagningen antogs namnet Hasselfors Preciform AB

År 1990 förvärvades två företag som hade egen produktion av biltillbehör; Athlet AB i Eskilstuna, som tillverkade lastbärarsystem (en tillverkning som sedermera flyttades till fabriken i Vilsta), och Autoform AB i Malung vars produktprogram består av takboxar och bagagerumsmattor. Lastbärarsystemen såldes 2002 till Oy Klippan AB i Finland.

År 1992 beslutade man att dela upp verksamheten i två bolag; Calix AB med tillverkning av bilvärmeprodukter och lastbärarsystem, och Preciform AB där all underleverantörsverksamhet samlades.

I mer än 20 har Calix AB varit en av de största europeiska tillverkarna av elektriska motorvärmarsystem.